Geplaatst op 13 april 2020

De eerste lezing: zondag 19 april 2020 | 2e zondag van Pasen

Zondag 19 april 2020 | 2e zondag van Pasen
Lezingen: Hand. 2,42-47; Ps. 118; 1 Petr. 1,3-9; Joh 20,19-31

Door: Tineke de Lange

In de lezing uit Handelingen wordt beschreven hoe de prille gemeenschap van volgelingen van Jezus leeft. De tempel, de plaats van offer en eredienst aan de Eeuwige, speelt daarin een belangrijke rol (v. 46).

Ook lezen we dat zij God loven (v. 47). Psalm 118 sluit hier prachtig op aan. Het is immers een lied dat in tempel klinkt (zie toelichting bij Paaszondag) als lofzang aan God. Psalm 118 is een vreugdevol en hoopvol lied, maar van naïviteit is geen sprake. Dood, nood en bedreiging worden allemaal genoemd als reële en serieus te nemen menselijke ervaringen. Maar, zo zegt de psalmist, zij hebben niet het laatste woord: het leven en het licht van God zijn groter. En bovenal: God laat ons niet in de steek.

Om dit te benadrukken begint en eindigt de psalmist de lofzang met de woorden ‘eeuwig duurt Zijn trouw’. Als een hart onder de riem in tijden waarin uitkomst uit de nood veraf lijkt.

Zie voor verdere uitleg over Psalm 118 de bijdrage op Kerk en Israël verbonden: https://www.kerkenisrael.nl/verbonden/verbonden64-1e.php.

Zie voor de overige lezingen Tijdschrift voor verkondiging 2020, 92, aflevering 2 en Bijbelhuis Zevenkerken.

Tineke de Lange is oudtestamentica en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.