Geplaatst op 14 januari 2020

De eerste lezing: zondag 19 januari 2019

Zondag 19 januari: 2e zondag door het jaar
Jes 49,3.5-6; Ps 40, 2 en 4 ab. 7-8a. 8b-9. 10; 1 Kor 1,1-3; Joh 1,29-34

Door: Cor Sinnema

Op de eerste ‘gewone zondag door het jaar’ wordt Jesaja geroepen om “Jakob terug te brengen naar God” en “Israël van de onder­gang te redden”. De antwoordpsalm stemt ermee in en zegt: “Uw wil te doen is mijn vreugde”.

Joden bidden deze psalm op Jom Kippoer, Grote Verzoendag, de heiligste dag van het joodse jaar. Daarbij gaat het om: verzoening met God en met de medemens.

Het patroon van appel en antwoord vinden we in ons persoonlijk leven, maar ook daarbuiten. In 2015 doet een grote groep orthodoxe rabbijnen uit Israël, Europa en de Verenigde Staten een oproep aan joden en christenen om te gaan samenwerken als partners om de morele uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Hun verklaring heet: “Om de wil te doen van onze Hemelse Vader: In de richting van een partnerschap tussen Joden en Christenen”.

Voor de volledige verklaring in het Nederlands en een commentaar: https://sionskerkzwolle.nl/wp-content/uploads/2016/09/Historische-verklaring-van-Orthodoxe-Rabbijnen-over-het-christendom.pdf
___

In de eucharistieviering van de zondag wordt eerst gelezen uit de Joodse Bijbel. Deze ‘eerste’ lezing wordt gevolgd door een psalm of lofzang, die hier goed bij past. Samen vormen zij een eenheid en ze worden gerekend tot het gemeenschappelijke bezit van joden én christenen. Wat leert de eerste lezing ons in relatie tot het evangelie?
___

Cor Sinnema is secretaris van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.