Geplaatst op 27 december 2021

De eerste lezing: zondag 2 januari 2022

Zondag 2 januari, Openbaring van de Heer
Lezingen: Jes. 60,1-6; Ps. 72; Ef. 3,2-3a.5-6; Mat. 2,1-12

Door: Tineke de Lange

Zowel in de eerste lezing als in de evangelielezing staat Jeruzalem centraal. Jesaja 60 stamt uit de tijd na de ballingschap en zingt over het herstelde en ideale Jeruzalem. De tempel ligt nog in puin, maar zal weldra herbouwd worden (vers 7).

Net als in Jesaja 2 is Jeruzalem de stad van Gods aanwezigheid, de stad waar alle volkeren naar toe trekken om te getuigen van de machtige daden van de God van Israël. Jeruzalem is de stad van licht, Gods licht, waar de duisternis geen plaats meer heeft, zoals in Jesaja 9 de duisternis verdwijnt die in 8,21-23 zo zwaar op het land lag. Dit is het door de profeten gedroomde en door God gewenste Jeruzalem ‘Stad van de Heer, Sion van de Heilige van Israël’ (60,14).

Maar de profeten Jesaja en Jeremia tonen in hun verkondiging ook de lelijke kant van Jeruzalem, als de stad van de machthebbers en valse profeten die het volk onderdrukken en uitbuiten en zich niet gelegen laten liggen aan Gods Tora. Dat is het Jeruzalem waarvan Mattheüs spreekt. In dat Jeruzalem laat het licht zich niet zien.

Lees verder over de Bijbelteksten van vandaag op www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2015/12/27/zondagslezingen-3-januari-2016/#Commentaar.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.