Geplaatst op 26 juni 2023

De eerste lezing: zondag 2 juli 2023

Zondag 2 juli 2023 | 13e zondag door jaar A
Lezingen: 2 Kon. 4,8-11.14-16a; Ps. 89; Rom. 6,3-4.8-11; Mat. 10,37-42

Door: Marc Heemels

In het begin van Mattheüs 10 roept Jezus de twaalf bij zich. Hij wil de leerlingen uitzenden, maar pas na hun een aantal instructies meegegeven te hebben. Daarin klinken waarschuwingen: onderschat de last van je zending niet! Het zal niet eenvoudig worden. Toch eindigen de instructies van Jezus op een licht positieve wijze. Drie keer gebruikt Jezus het woord ‘loon’. Maar niet de leerlingen krijgen de beloning, maar de mensen die bereid zijn hen te ontvangen! Die ontvangen het ‘profetenloon’.

Wat ‘profetenloon’ inhoudt horen we in de eerste lezing. De profeet Elisa bezoekt een vrouw en haar man in Sunem. Hij wordt gastvrij ontvangen. De vrouw richt zelfs een eigen kamer voor hem in. Ze wil voor de gastvrijheid niets terug, maar Elisa zegt: ‘Volgend jaar om deze tijd zult u een zoon aan uw hart drukken.’

Voor de ware leerlingen staat geven voorop. Zij zien dat door hun dienstwerk de ander gezegend, beloond, wordt. Dát is hun beloning.

Zie voor verdere toelichting op de lezingen Tijdschrift voor Verkondiging: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/13e-zondag-dhj-A-jaar-2-7-2023.pdf.

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.