Geplaatst op 27 april 2021

De eerste lezing: zondag 2 mei 2021

Zondag 2 mei, 5e zondag van Pasen jaar B
Lezingen: Hand. 9,26-31; Ps. 22(21); 1 Joh. 2,18-24;  Joh. 15,1-8

Door: Elizabeth Boddens Hosang

Psalm 22 wordt gelezen op de vastendag van Esther, de dag voor het Poerimfeest. De psalm maakt deel uit van de psalmen die bij een zieke worden gezegd om troost en bemoediging te geven.

De psalm opent met de belofte van de dageraad van Gods redding voor het volk Israël, zelfs in de donkerste nacht. Het is een psalm van hoop meer dan van wanhoop, en geeft ook aan dat het geen zonde is om te klagen. De psalmist toont zijn vertrouwen op God en zijn geloof dat God almachtig is. Na de eerste bekende verzen waarin angst en pijn centraal staat, spreekt de psalmist in vers 23 zijn vertrouwen uit te midden van zijn broeders. En eindigt hij in vers 32 met de hoop op de toekomst: degenen die Gods verlossing mee zullen maken zullen het dan weer vertellen aan de generaties die geboren zullen worden. Zoals God David heeft verlost van zijn vijanden, zo zal God zeker het Volk van de vijanden verlossen.

Voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/5e-zondag-Pasen-jaar-B-2-5-2021.pdf

Elizabeth Boddens Hosang is theologe en identiteitsbegeleider voor de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

 

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.