Geplaatst op 14 december 2020

De eerste lezing: zondag 20 december 2020

Zondag 20 december | 4e zondag van de Advent jaar B
Lezingen: 2 Sam. 7,1-5.8b-11.16; Ps. 89(88); Rom. 16,25-27; Luc. 1,26-38

Door: Cor Sinnema

God heeft een verbond gesloten met zijn volk. De afspraken staan in steen gegrift en worden bewaard in een kist of ark en meegedragen door de woestijn. Overal waar het volk halthoudt wordt de ark onder een tentdoek gezet. Zo worden de mensen eraan herinnerd dat God onder hen aanwezig is. Nu het volk van God woont in het beloofde land wil koning David voor God een huis bouwen. Zelf woont hij immers in een paleis, terwijl de ark nog steeds onder een tentdoek staat.

In de kerk wordt na deze schriftlezing altijd psalm 89 gebeden. In deze koningspsalm worden Gods trouw en liefde bezongen om de belofte aan David gedaan. Eigenlijk is het God dus die een huis bouwt: een ‘koningshuis’ of dynastie!

Later zagen kerkvaders Maria als de verpersoonlijking van het Verbond en ze noemden haar de ‘Ark van het Verbond’. In de 17 e eeuw werd deze titel in de litanie van Loreto opgenomen. Een typisch voorbeeld van typologisch lezen. Meer hierover: https://www.rkkerk.nl/wp-content/uploads/2016/10/2005_7-8.1-Seattle-Verklaring-Maria-genade-en-hoop-in-Christus.pdf.

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom Den Bosch en secretaris van de KRJ


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.