Geplaatst op 14 maart 2022

De eerste lezing: zondag 20 maart 2022

Zondag 20 maart 2022 | 3e zondag veertigdagentijd jaar C
Lezingen: Ex. 3,1-8a.13-15; Ps. 103; 1 Kor. 10,1-6.10-12; Luc. 13,1-9

Door: Elizabeth Boddens Hosang

Mozes trekt zijn sandalen uit zodat hij contact heeft met de grond, die op deze plaats en op dit moment heilig is. Het is in Exodus 3 de eerste keer in de Tenach dat een plaats ‘heilig’ genoemd wordt. Tot nu toe was alleen een tijdsperiode ‘heilig’ genoemd: de sabbat (Genesis 2,3). Verder in de Tenach wordt wel gesproken van ‘heilige stad’ (Jerusalem) en ‘heilige berg’ (de Tempelberg).

Dat de plaats waar Mozes staat ‘heilig’ genoemd wordt is vanwege Gods aanwezigheid. Opvallend is dat deze ontmoetingsplaats niet door Mozes gemarkeerd wordt, waardoor het een pelgrimsoord zou kunnen worden. Dat wordt Jeruzalem wel.

In het Jodendom betekent heilig (kadosj in het Hebreeuws) ‘voortreffelijk’ en ‘apart’. God is heilig want Hij overstijgt onze aardse realiteit; sjabbat is een heilige dag omdat het los staat van het wereldse van elke dag. De godsnaam ‘Ik zal zijn’ relateert zowel aan heilig als aan werelds. In het vertrouwen op God zelf en niet alleen in het noemen van zijn naam mag Israël de toekomst tegemoet gaan, want ‘Ik zal met jullie zijn’.

Voor nadere toelichting op de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/3e-zondag-veertigdagentijd-C-jaar-20-3-2022.pdf.

Elizabeth Boddens Hosang is theologe en identiteitsbegeleider voor de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.