Geplaatst op 15 augustus 2022

De eerste lezing: zondag 21 augustus 2022

Zondag 21 augustus 2022 | 21e zondag door het jaar C
Lezingen: Jes. 66,18-21; Ps. 117; Hebr. 12,5-7.11-13; Luc. 13,22-30

Door: Willy Hoogendoorn

De ballingen zullen terugkeren van overal vandaan, zegt Jesaja. Zij worden meegenomen door mensen die zich bekommeren om anderen. Mensen van wie Jezus zegt dat zij de aartsvaders en profeten zien en in hun bijzijn mogen vertoeven. Wie daar geen boodschap aan heeft zal niet door de smalle poort, als het oog van een naald, naar binnen kunnen.

In ballingschap heeft men elkaar nodig, ook dit is nog de tijd van ballingschap. Het nieuwe Jeruzalem waar God bij mensen woont, waar Abraham, Isaak en Jacob zullen wonen, het is er nog niet. Daarom moeten we elkaar aan – en bemoedigen. Luisteren naar de woorden die tot ons komen vanuit Tora en profeten, woorden die Jezus voorgeleefd heeft.

Jezus heeft het in het evangelie van vandaag over gelovigen die denken dat hun hemels broodje al ge­bakken is, dat hun vroomheid hun het eeuwig geluk garandeert. Het zou wel eens kunnen dat die te laat komen, dat de deur van het Rijk Gods voor hun neus dicht gaat. Want wie echt gelooft blijft niet met de handen in de schoot zitten wachten, die steekt de handen uit de mouwen om Gods gebod van de naastenliefde in praktijk te brengen. Die doet zijn best om de ander mee te nemen naar Gods koninkrijk.

Voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/21e-zondag-dhj-C-jaar-21-8-2022.pdf.

Willy Hoogendoorn studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam, doceert Hebreeuws en is pastoraal werker in een oecumenische gemeenschap in Leiden


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.