Geplaatst op 16 augustus 2021

De eerste lezing: zondag 22 augustus 2021

Zondag 22 augustus | 21e zondag jaar B
Lezingen: Joz. 24,1-2a.15-17.18b; Ps. 34(33); Ef. 5,21-32; Joh. 6,60-69

Door: Tineke de Lange

Het volk van Israël heeft eindelijk zijn plaats gevonden in het door God gegeven land. Jozua roept het volk bijeen om het te herinneren aan de weg die het gegaan is. Van het kwetsbare begin, met een paar mensen uit een ver land, tot het uitgroeien tot een volk dat leeft in een rijk land. Maar bovenal herinnert Jozua het volk eraan aan wie het alles te danken heeft: aan de Heer, de God van Israël. Hij, en niet de goden uit land van de voorouders of de goden van Egypte, heeft het volk bevrijd. Israël staat nu voor de keuze welke God het wil dienen en hoe het wil leven in het gegeven land.

Het volk kiest in Sichem voor de Heer. Daarmee kiest het ook voor de leefregels die het door Mozes ontvangen heeft en die door Jozua nog een keer opgeschreven worden (24,25). Daarna keert iedereen terug naar de eigen woonplaats.

Het boek Jozua heeft een open einde. Of het volk erin slaagt zijn keuze trouw te blijven of zijn verantwoordelijkheid liever ontloopt lezen we in de boeken Rechters-2 Koningen.

Voor nadere toelichting op de lezing uit Jozua: zie www.joods-christelijke-dialoog.nl/index.php/teksttoelichtingen/tenach/geschriften/578-jozua-13-24

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.