Geplaatst op 16 juni 2024

De eerste lezing: zondag 23 juni 2024

Zondag 23 juni | 12e zondag door het jaar B
Lezingen: Job 38,1.8-11; Ps. 107; 2 Kor. 5,14-17; Marc. 4,35-41

Door: Miranda Vroon-van Vugt 

De eerste lezing van het leesrooster vandaag is onderdeel van een bijzonder deel in het boek Job. Job, de godvruchtige, is door God op de proef gesteld en klaagt Hem aan. En het bijzondere gebeurt: God antwoordt Job. Hij stelt Job vragen over wijsheid. Job wilde alles weten en beschuldigde God van willekeur. Hier zet God de scheppingsorde tegenover. In de perikoop van vandaag horen we hoe God de zee geboren laat worden en deze begrenst. Zoals een ouder die kinderen grenzen stelt. God gaf de aarde vorm en heeft haar machten in bedwang gehouden.

Het begrenzen van het water is een voorbeeld dat voor Nederlanders heel herkenbaar is: wij volgen Gods pad in het begrenzen van het water, om ons land en zijn inwoners te beschermen. In vers 16 vinden we nog een bijzondere begrenzing van het water: God noemt het lopen over de bodem van de zee. Dit resoneert in een aantal bijzondere evangelieverhalen, waaronder dat van vandaag.

Zie voor verdere uitleg: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/12e-zo-dhj-B-jaar-23-6-2024.pdf en voor de evangelielezing: https://www.joods-christelijke-dialoog.nl/index.php/teksttoelichtingen/35-voorpagina-evangelien/voorpagina-marcus/999-marcus-04-35-41-adri-van-der-wal.

Miranda Vroon-van Vugt is geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en lid van de Katholieke Raad voor het Jodendom 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.