Geplaatst op 3 december 2023

De eerste lezing | zondag 24 december 2023

Zondag 24 december 2023 | 4e zondag van de Advent jaar B
Lezingen: 2 Sam. 7,1-5.8b-11.16; Ps. 89(88); Rom. 16,25-27; Luc. 1,26-38

Door: Cor Sinnema

God heeft een verbond gesloten met zijn volk. De afspraken staan in steen gegrift en worden bewaard in een kist of ark en meegedragen door de woestijn. Overal waar het volk halthoudt wordt de ark onder een tentdoek gezet. Zo worden de mensen eraan herinnerd dat God onder hen aanwezig is. Nu het volk van God woont in het beloofde land wil koning David voor God een huis bouwen. Zelf woont hij immers in een paleis, terwijl de ark nog steeds onder een tentdoek staat.

In de kerk wordt na deze schriftlezing altijd psalm 89 gebeden. In deze koningspsalm worden Gods trouw en liefde bezongen om de belofte aan David gedaan. Eigenlijk is het God dus die een huis bouwt: een ‘koningshuis’ of dynastie!

Later zagen kerkvaders Maria als de verpersoonlijking van het Verbond en ze noemden haar de ‘Ark van het Verbond’. In de 17e eeuw werd deze titel in de litanie van Loreto opgenomen. Een typisch voorbeeld van typologisch lezen.

Voor meer uitleg bij de lezingen van vandaag: zie https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/artikel-inspiratie/b-cyclus-vierde-zondag-van-de-advent en https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/4e-zondag-Advent-jaar-B-24-12-2023.pdf.

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom Den Bosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.