Geplaatst op 19 januari 2021

De eerste lezing: zondag 24 januari 2021

3e zondag door het jaar B Zondag van het woord van God
Lezingen: Jona 3,1-5.10; Ps. 25(24); 1 Kor. 7,29-31; Marc. 1, 14-20

Door: Tineke de Lange

Wat is ‘geloven’? Jona, atypische profeet en zelfverklaard gelovige in de God van Israël, heeft er moeite mee. Pas nadat hij gered is uit de diepte van de zee (Jona 2) voert hij de opdracht uit die hij van God gekregen heeft.

Hij gaat naar het vijandige en misdadige Nineve om de mensen te waarschuwen. ‘Nog veertig dagen, en Nineve gaat ondersteboven!’ Maar dan gebeurt iets onverwachts: de mensen van Nineve geloven in God, in woord en daad! Ze doen boete, van groot tot klein. De koning en zelfs de dieren vasten. Zij verlaten hun kwade wegen, en God antwoordt daarop door af te zien van het kwaad waarmee hij hen wilde treffen. Ook Hij keert om. Tot teleurstelling van Jona, die de er niet over uit kan dat God ‘genadig is en liefdevol, geduldig en trouw en tot vergeving bereid’ (Jona 4,1; vgl. o.a. Ex. 34,6). Maar zo precies is de God van Israël.

Zie voor verdere uitleg van de lezingen van deze zondag Tijdschrift voor verkondiging: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/3e-zondag-door-het-jaar-B-24-1-2021.pdf

Tineke de Lange is oudtestamentica en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.