Geplaatst op 19 juli 2022

De eerste lezing: zondag 24 juli 2022

Zondag 24 juli 2022 | 17e zondag door het jaar C
Lezingen: Gen. 18,20-32; Ps. 138; Kol. 2,12-14; Luc. 11,1-13

Door: Tineke de Lange

De eerste lezing is een vervolg op die van vorige zondag. Twee van Abrahams gasten – pas in Gen. 19,1 blijkt dat het engelen zijn – reizen in Gen. 18,21 verder naar Sodom, klaarblijkelijk om te onderzoeken hoe het werkelijk gesteld is met de ernstige zonden de stad (Gen. 18,20).

Wat die zonden zijn blijft in het midden, maar God wil weten of de bewoners zich hier echt schuldig aan maken. Intussen onderhandelt Abraham met God.  Zijn er echt geen vijftig rechtvaardigen? Twintig? Of zelfs maar tien? De onderhandelingen gaan gepaard met veel beleefdheden en een appel op Gods rechtvaardigheid. Maar er blijken zelfs geen tien rechtvaardigen te vinden in Sodom. Daarmee heeft de stad geen toekomst.

En die zonden dan? De inwoners van Sodom, ‘van jong tot oud’ (Gen. 19,5), dat wil zeggen: allemaal, overtreden de regels van de gastvrijheid. Zij bieden de bezoekers geen bescherming, laat staan een warm onthaal, wat Abraham wel deed. Sodom is voor kwetsbare mensen een onleefbare plek.

Voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag: zie https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/c-cyclus-zeventiende-zondag-door-het-jaar#Commentaar.

Meer over midrasjiem over Genesis 18-19 op https://www.joods-christelijke-dialoog.nl/images/artikelen/Gen_1820-21_Zonde_van_Sodom.pdf.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.