Geplaatst op 19 september 2022

De eerste lezing: zondag 25 september

Zondag 25 september 2022 | 26e zondag door het jaar C
Lezingen: Am. 6,1a.4-7; Ps 146; 1 Tim. 6,11-16; Luc. 16,19-31

Door: Cor Sinnema

De Bijbel schrijft vaak in uitersten. Amos (de profeet uit het Zuidrijk) klaagt de decadentie van de rijke bovenlaag (in het Noordrijk) aan. De Bijbel in Gewone Taal (BGT) vertaalt: “Jullie liggen maar op bed, jullie zitten lui op de bank. Jullie eten lekker vlees, vlees van de beste dieren. Jullie schreeuwen en maken muziek. Jullie doen alsof je net zo goed muziek kunt maken als koning David zelf. Jullie drinken wij uit grote bekers. Jullie verwennen jezelf met de lekkerste geurtjes. En dat het volk van Israël pijn heeft, dat maakt jullie niets uit.”

Hoe anders is de zorg van God waar de psalm op hamert. Vijf, zes keer achter elkaar wordt de naam van de Heer genoemd. Hermann Gunkel, kenner van de psalmen, heeft deze psalm daarom wel eens vergeleken met een klokkenspel.

De rijke en de arme in het evangelie leven volkomen langs elkaar heen: zal de kloof tussen beiden onoverbrugbaar blijven?

Voor meer uitleg bij Amos kan de volgende podcast een bron zijn: Eerst dit – Beluister Maak je zorgen | Amos 6:1-7 | Podcasts | NPO Radio 5.

Voor toelichting bij alle lezingen van deze zondag zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/26e-zondag-dhj-C-jaar-25-9-2022.pdf.

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom ’s-Hertogenbosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.