Geplaatst op 20 december 2021

De eerste lezing: zondag 26 december 2021

Zondag 26 december 2021 | Feest van de Heilige Familie
Lezingen: 1 Sam. 1,20-22.24-28; Ps. 84; 1 Joh. 3,1-2.21-24; Luc. 2,41-52

Door: Gerard Rouwhorst

Het feest van de Heilige Familie richt de focus op het gezin waar kinderen worden geboren en waarin ze opgroeien, idealiter samen met liefhebbende ouders. Het is daarom opmerkelijk dat in de lezingen bij dit feest niet het ouderlijk huis centraal staat, maar een andere locatie: de tempel.

Samuël wordt al heel vroeg naar de tempel gebracht en Jezus bezoekt de tempel wanneer hij twaalf jaar is, ongeveer de leeftijd waarop in de latere joodse traditie een joodse jongen bar mitswa wordt. Hij gaat wel met zijn ouders mee naar huis, maar de tempel is voortaan zijn tweede, of misschien zou je eerder moeten zeggen, zijn eigenlijke thuis. En in Psalm 84 uit de psalmist zijn liefde voor en verknochtheid aan de tempel.

Lukas schreef zijn evangelie na de verwoesting van de tempel van Jeruzalem (70 na Christus). Hij wist maar al te goed dat de tempel er in zijn tijd niet meer stond. Voor hem was de tijd van de Joodse tempel voorbij. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het noch voor christenen, noch voor joden, om het gebouw als zodanig gaat. De tempel is de plaats waar God woont. En God is mobiel.

Zie verder voor de lezingen voor deze dag: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/preken/?wpdmc=heilige-familie-kersttijd-c-cyclus/

Gerard Rouwhorst is emeritus-hoogleraar liturgiewetenschap aan de Tilburg School of Catholic Theology en voorzitter van de Katholieke Raad voor het Jodendom     


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.