Geplaatst op 20 september 2021

De eerste lezing: zondag 26 september 2021

Zondag 26 september | 26e zondag door het jaar B
Lezingen: Num. 11,25-29; Ps. 19(18); Jak. 5,1-6; Marc. 9,38-43.45.47-48

Door: Tineke de Lange

In Numeri 11 is sprake van een leiderschapscrisis. Het volk mort en klaagt en Mozes roept de zeventig oudsten, die een deel van zijn leiderstaken overgenomen hebben, samen bij de tent van samenkomst. Daar geeft de Heer deze zeventig een deel van de geest van Mozes, met als gevolg dat ook zij beginnen te spreken namens Hem.

Maar dan blijkt dat ook twee mannen die niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn, zijn gaan profeteren. Tot ongenoegen van Jozua, Mozes’ ‘assistent’. Mozes echter ziet geen bezwaren, integendeel: sprak het hele volk maar zo! Spreken en handelen in Gods geest zijn niet voorbehouden aan een exclusief gezelschap. Het hele volk van Gods is bestemd om te leven naar Zijn weg en zo werkelijk Gods volk te zijn. De evangelist varieert op dit thema en zegt het zo: wie handelt en spreekt in Jezus’ geest, al behoort hij niet tot de leerlingen, is als iemand die er bij hoort.

Verder lezen over Numeri 11: www.joods-christelijke-dialoog.nl/index.php/teksttoelichtingen/tenach/tora/508-numeri-11-24-29

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.