Geplaatst op 20 februari 2022

De eerste lezing: zondag 27 februari 2022

Zondag 27 februari | 8e zondag door het jaar C
Lezingen: Sir. 27,4-7(5-8); Ps. 92; 1 Kor. 15,54-58; Luc. 6,39-45

Door: Joke Brinkhof

Jezus Sirach schrijft zo’n twee eeuwen voor het begin van de gewone jaartelling. Het boek ademt Hellenistische invloeden en wordt gerekend tot de Wijsheidsliteratuur. Het bevat niet zozeer gecompliceerde gedachten, maar ervaringswijsheid. Zelf noemt de auteur het ‘lessen in wijsheid en kennis’ (Sir. 50,27). Voorbeelden uit het leven van alledag dienen als leidraad en als waarschuwing voor het leven van een gewone gelovige, die zich beweegt in een min of meer geseculariseerd milieu.

De lezing van vandaag handelt over de valkuilen van handel en zaken doen. Voor je het weet laat je je, met het oog op meer winst, verleiden tot gesjoemel. Maar zoals bijvoorbeeld een zeef het afval tussen het koren zichtbaar maakt (het blijft in de zeef liggen), of een pot pas solide blijkt als hij het bakproces doorstaat, zijn de kwalijke kanten van een mens ook vaak pas in tweede instantie te herkennen. Om het kwaad te vermijden richt je je beter op rechtvaardigheid en waarheid. Dat laat geen ruimte aan zonde. Het doet denken  aan wat de Heer tot Kaïn zei, voor die zijn broer doodde: “Als u het goede doet, is er opgewektheid; maar doet u het goede niet, dan loert de zonde als belager aan uw deur, klaar om u te grijpen” (Gen. 4,7).

Voor meer achtergronden bij de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/2019-91-aflevering-2/

Joke Brinkhof is exegeet en hoofdredacteur van ‘In Uw Midden’


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.