Geplaatst op 20 november 2022

De eerste lezing: zondag 27 november 2022

De eerste lezing | 1e zondag van de advent jaar A 27 november 2022
Lezingen: Jes. 2,1-5; Ps. 122; Rom. 13,11-14; Mat. 24,37-44

Door: Tineke de Lange

Jesaja 2 begint met een visioen over Jeruzalem als plaats van Gods vrede en gerechtigheid. Met het visioen over Gods oordeel van Jesaja 66 vormt het de thematische omsluiting van het hele boek.

Jeruzalem is boven alles de stad van Gods onderricht ten leven. Hij leert zijn volk, ja, zelfs de hele mensheid, rechtvaardigheid en vrede. Alle volkeren komen naar Sion om te leren en het geleerde in praktijk te brengen (vers 3): ‘wij zullen zijn paden bewandelen’. Wat het betekent om te doen wat God leert kunnen we lezen in vers 5: ‘Geen volk zal het zwaard trekken tegen een ander volk, oorlog zullen ze niet meer leren’. Dat is leven in het licht van de Heer.

In vers 4 vinden we het bekende beeld van het omsmeden van zwaarden en speren tot ploegijzers en snoeimessen. Niet destructie en dood, maar leven en bloei horen het laatste woord te hebben. Graan in plaats van granaten. Jesaja heeft aan actualiteit nog niets ingeboet.

Voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/1e-zondag-Advent-C-jaar-27-11-2022.pdf en https://www.theologie.nl/artikelen/preekschets-jesaja-21-5-1e-zondag-van-advent/

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.