Geplaatst op 21 september 2020

De eerste lezing: zondag 27 september 2020

Zondag 27 september 2020 | 26e zondag door het jaar A
Lezingen: Ez. 18,25-28; Ps. 25; Fil. 2,1-11 of 1-5; Mat. 21,28-32

Door: Marc Heemels

‘Wijs mij uw wegen, Heer!’ Het eerste zinnetje uit de antwoordpsalm, Psalm 25. ‘Antwoordpsalm’… hoe mooi is het als je, op wat er gebeurt in je leven, kunt reageren met een psalmtekst.

In de eerste lezing, van Ezechiël, blijkt het kennen van de juiste weg een zaak van leven op dood. ‘God, úw wegen zijn niet recht!’ ‘Nee, jullie wegen zijn niet recht!’ Welles, nietes.

‘Denk toch eens na over wat je zegt. Tel tot tien, zeg het alfabet op. Mijn wegen zouden niet recht zijn?’

De aangesprokene neemt Gods raad ter harte. Hij telt tot tien. Of beter: hij bidt het alfabet. Met Psalm 25, een alfabetpsalm. Elk vers begint met een opeenvolgende letter, a, b, c; in het Hebreeuws: aleph, bet, gimel. De vierde letter is de ‘d’, de daleth, van het woord ‘derachecha’ úw wegen. Uw wegen, JHWH, maak ze mij bekend!

Hoe is de aangesprokene tot dit inzicht gekomen? Door de eerste letter, de aleph, dus het eerste vers van de psalm: tot U, JHWH, verhef ik mijn ziel. Op U vertrouw ik. Telkens weer opnieuw: ik, met mijn vragen. Ik, met mijn twijfels, ik met mijn eigen wegen…

Voor wie het zondagsmissaaltje bezit: de eerste tekst daarvan, op blz. 1, is de introïtus van de 1ste zondag van de advent. ‘Tot U, JHWH, verhef ik mijn ziel’, ’ad te levavi’. Het eerste vers van Psalm 25! Zo begint het liturgisch jaar, ieder jaar opnieuw, iedere keer deze fundamentele (her-)oriëntatie. Tot U!

Voor uitvoeriger toelichting op de lezingen zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/26ste-zondag-door-het-jaar-A-27-9-2020.pdf.

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.