Geplaatst op 21 augustus 2022

De eerste lezing: zondag 28 augustus 2022

Zondag 28 augustus, 22e zondag door het jaar C
Lezingen: Sir. 3,17-18.20.28-29; Ps. 68; Heb. 12,18-19.22-24a; Luc. 14,1.7-14

Door: Miranda Vroon-van Vugt

De evangelielezing verhaalt over feesten, en jezelf kleiner maken, dienstbaar zijn zonder terug te verwachten. Je zult bij de Heer, ‘gastheer’ genoemd, groot gemaakt worden, het zal je vergoed worden, in het hiernamaals.

De eerste lezing uit de Wijsheid van Jezus Sirach heeft eenzelfde thema: maak je klein, ga iets doen voor een ander zonder er iets voor terug te vragen. Geef geen geschenken, want dan lijkt het of je geschenken terugverwacht. Benader de ander met zachtheid en nederigheid.

De wijsheid van Jezus Sirach is gericht op het dagelijks leven en benadrukt dat een vroom leven belangrijk is. Sirach schreef zijn spreuken in een relatief rustige tijd, in Jeruzalem, in een tijd waarin het hellenisme duidelijk aanwezig is. Sirach probeert genuanceerd te zijn en een midden te zoeken tussen de vertrouwde Joodse traditie en de nieuwe cultuur. Het deuterocanonieke boek is met name in de Griekse versie van invloed geweest. Invloeden van Sirach vinden we in het Nieuwe Testament en bij de eerste kerkvaders.

Zie voor verdere uitleg https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/22e-zondag-dhj-C-jaar-28-8-2022.pdf en https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/c-cyclus-twee%C3%ABntwintigste-zondag-door-het-jaar

Miranda Vroon-van Vugt is geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en lid van de Katholieke Raad voor het Jodendom 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.