Geplaatst op 23 januari 2023

De eerste lezing: zondag 29 januari 2023

Zondag 29 januari 2023 | 4e zondag door het jaar A
Lezingen: Sef. 2,3; 3,12-13; Ps. 146; 1 Kor. 1,26-31; Mat. 5,1-12a

Door: Tineke de Lange

De eerste lezing van vandaag bestaat uit een aantal verzen uit het boek Sefanja. Sefanja is een van de tien zogeheten ‘kleine profeten’ en een vroege tijdgenoot van Jeremia.

Hoewel in zijn tijd de hervormingsgezinde koning Josia aan het bewind is zijn er nog veel sociale en religieuze misstanden in Jeruzalem. Daarom richt Sefanja zich tot de leiders (‘leiders en koningszonen’, Sef. 1,8) en het volk en spreekt het oordeel van de Heer uit te over de stad. Vijanden zullen haar bedreigen en verwoesten. Maar ook over hen spreekt de Heer een oordeel uit: ook zij zullen ondergaan.

Toch is dit niet het einde voor Jeruzalem; de Heer is immers rechtvaardig (3,5). Sefanja roept het volk en de leiders op de Heer te zoeken én (dus) te zoeken naar rechtvaardigheid (3,12), precies zoals de nederigen in het land doen. Naar hen ziet God in het bijzonder om – zie ook de tekst van het evangelie van vandaag. Dan zal God het lot van Jeruzalem ten goede keren (3,20) en zullen allen die door de vijanden verdreven zijn weer thuiskomen.

Zie voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/4e-zondag-dhj-A-jaar-29-1-2023.pdf.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.