Geplaatst op 28 februari 2024

De eerste lezing: zondag 3 maart 2024

Zondag 3 maart 2024 | 3e zondag veertigdagentijd jaar B
Lezingen: Ex. 20,1-17 of 20,1-3.7-8.12-17; Ps.19; 1 Kor. 1,22-25; Joh. 2,13-2

Door: Tineke de Lange

Vandaag lezen we over de zogeheten tien geboden, in de joodse traditie ‘de tien woorden’ genoemd. Het woord ‘gebod’ ontbreekt immers in deze tekst. De ‘tien woorden’ vormen het fundament én een samenvatting van de Tora en geven richtlijnen voor de relatie tot God en de relatie tot de medemens.

De tekst begint met iets fundamenteels: God maakt zich bekend als de God die het volk bevrijd heeft uit de slavernij. Met deze God gaat Israël een relatie aan en met geen ander. Het is déze God die in vers 5 afgewezen, ja zelfs gehaat wordt. God beantwoordt hun haat met niet nader verklaarde  vergelding. Gods wraak werkt niet verder door dan drie of vier generaties, de tijdspanne van de menselijke herinnering. Gelimiteerde vergelding dus, die bovendien in het niet valt bij zijn goedheid voor de mensen die hem liefhebben en zijn geboden onderhouden. Hun ‘ja’ op het woord van de God van de bevrijding werkt door tot in het oneindige, tot ver voorbij de menselijke herinnering. Tot aan de duizendste generatie bewijst God hun zijn goedheid.

Zie voor nadere toelichting op de lezingen van vandaag: https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/b-cyclus-derde-zondag-van-de-veertigdagentijd#Commentaar.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.