Geplaatst op 24 januari 2022

De eerste lezing: zondag 30 januari 2022

Zondsg 30 januari | 4e zondag door het jaar C
Lezingen: Jer. 1,4-5.17-19; Ps. 71; 1 Kor. 12,31-13,13 of 13,4-13; Luc. 4,21-30

Door: Marc Heemels

Fact checken, je hebt er websites en apps voor! Het evangelie van vandaag: De hemel drie jaar en zes maanden gesloten in de tijd van Elia? Fact check: 1 Koningen 18,1 ‘Voor er drie jaar verstreken waren richtte JHWH zich opnieuw tot Elia…Ik zal weer regen op aarde laten vallen’. Nog geen drie jaar… Maar een fact check houdt geen rekening met symboliek.

Enkele jaren geen regen betekent droogte, betekent hongersnood. En God, die de regen geeft, is blijkbaar misnoegd. Het is een straftijd.

De meest bekende ‘straftijd’ is wel die van de 40 jaar in de woestijn. Maar ook 42 is symbool geworden van een straftijd, en wel via het boek Daniel (7,25). Eén tijd, een dubbele tijd en een halve tijd duurt de vervolging daar. Drie-en-een-half jaar, 42 maanden. Zo zijn we bij de drie jaar en zes maanden van de droogte van Elia. Maar waarom een half? Dat is omdat de barmhartige Heer onverwachts de straftijd verkort. ‘42’ is straf en vergeving tegelijk.

Drie jaar en zes maanden honger en vervolging. Profeten worden vervolgd door het volk naar wie ze gezonden zijn. ‘Zij zullen u bestrijden, maar niets tegen u vermogen. Want Ik ben bij u om u te redden’, zo drukt de Heer Jeremia op het hart. Daar houdt de profeet zich aan vast. ‘Want Ik ben bij u!’

Zie hier voor verdere toelichting op de lezingen

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.