Geplaatst op 25 juli 2022

De eerste lezing: zondag 31 juli 2022

Zondag 31 juli 2022 | 18e zondag door het jaar C
Lezingen: Pred. 1,2; 2,21-23; Ps. 95; Kol. 3,1-5.9-11; Luc. 12,13-21

Door: Tineke de Lange

Prediker is een buitenbeentje in de Tenach. In de Bijbel, met name het boek Spreuken, wordt wijsheid verbonden met het ontzag voor de Heer (Spr. 9,10) en het leven naar Gods geboden. De wijze onderscheidt tussen goed en kwaad en leeft rechtvaardig. Door God te zoeken verwerft de mens wijsheid. Wijsheid gaat over leven in vertrouwen op God en in solidariteit met de medemens.

Prediker twijfelt aan het menselijke vermogen de ware wijsheid te leren kennen en daarnaar te handelen. God is niet te kennen en onze inspanningen zijn vergeefs, of het nu gaat om het nastreven van Godskennis, het verwerven van rijkdom en macht en streven naar rechtvaardigheid. Dat alles is ‘ijdel’, dat wil zeggen: ijl, vergeefs. Toch is Prediker geen nihilist. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de verzen die volgen op de lezing van vandaag (Pred. 2,24-25). Uiteindelijk is alles in het leven een geschenk van God. Het is aan de mens om God dankbaar te zijn voor zijn gaven en ervan te genieten.

Verder lezen over de lezingen van vandaag op https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/preken/?tax%5Bwpdmcategory%5D=18e-zondag-tijd-door-het-jaar-c-cyclus.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.