Geplaatst op 25 maart 2024

De eerste lezing: zondag 31 maart 2024 (Paaszondag)

Zondag 31 maart 2024 | Paaszondag
Lezingen: Hand. 10,34a.37-43; Ps. 118; Kol. 3,1-4; Joh. 20,1-9

Door: Joke Brinkhof

Petrus is in Caesarea, in het huis van een honderdman van het Romeinse leger. Voor Petrus een hachelijke situatie: dichter bij vreemdelingen en heidenen kon hij haast niet zijn. Cornelius en zijn hele huishouding zijn ‘godvrezenden’. Zelf geen Joden hangen ze wel de Joodse godsdienst aan. Petrus beschouwt hen aanvankelijk als onrein. Door dromen en visioenen worden Petrus en Cornelius toch met elkaar in contact gebracht.

In het huis van deze Cornelius spreekt Petrus als het ware een korte geloofsbelijdenis uit. Hij verkondigt aan de heidenen precies hetzelfde als aan de Joden in Jeruzalem: Jezus trok genezend rond in het Joodse land, Hij is gedood aan het kruis en God heeft Hem op de derde dag op doen staan. Daarvan getuigen Petrus en de zijnen en dat doet hij niet langer alleen aan zijn eigen volk, maar hij richt zich nu ook tot de niet-Joden. Deze stap van Petrus wordt onmiddellijk door de hemel bevestigd. De heilige Geest daalt daar in Caesarea over allen, Joden en heidenen, neer.

Zie voor verdere toelichting op de lezingen: https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/pasen-feest-van-de-verrijzenis-0#Commentaar.

Joke Brinkhof is exegeet


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.