Geplaatst op 30 mei 2023

De eerste lezing: zondag 4 juni 2023

Zondag 4 juni 2023 | Heilige Drie-eenheid
Lezingen: Ex. 34,4b-6.8-9; Dan. 3; 2 Kor. 13,11-13; Joh. 3,16-18

Door: Tineke de Lange

In de lezing uit Exodus is de episode van het gouden stierkalf net achter de rug en is Mozes de berg Sinaï opgegaan om de verbondssluiting te hernieuwen. De verzen die we vandaag lezen gaan over de vraag wie of liever gezegd: hoe de God van Israël is. Net zoals in de opvoeding liefde niet kan zonder grenzen stellen, zo is dat ook in de relatie van God tot het volk Israël, van God tot zijn mensen. En dat is het precies het element dat in het lectionarium geschrapt is. In vers 6-7 lezen we over de liefhebbende, genadige, geduldige, trouwe en waarachtige God, wiens liefde en vergevingsgezindheid bijna oneindig zijn: wel duizend generaties. Maar er worden ook grenzen gesteld, al valt de straf in het niet bij de vergeving: drie of vier generaties.

Het idee dat kinderen de fouten van de ouders zouden moeten dragen vinden wij niet eerlijk, en in de Bijbel zelf is daar al discussie over – zie Ezechiël 18. Onze verkeerde keuzes zouden geen consequenties mogen hebben voor onze kinderen en kindskinderen. Maar helaas moeten we constateren dat de realiteit anders is, zowel in ons privéleven als in de samenleving. Denk alleen maar aan de klimaatdiscussie. Liefde en grenzen, persoonlijk en collectief handelen en consequenties – ze hebben nog niets aan actualiteit verloren.

Voor nadere uitleg van de lezingen van vandaag: zie het Tijdschrift voor Verkondiging https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/Drie-eenheid-jaar-A-4-6-2023.pdf

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de KRJ


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.