Geplaatst op 30 november 2021

De eerste lezing: zondag 5 december 2021

Zondag 5 december | 2e zondag van de Advent jaar C
Lezingen: Baruch 5,1-9; Ps. 126; Fil. 1,3-6.8-11;  Luc. 3,1-6

Door: Tineke de Lange

Het boek Baruch behoort tot de zogeheten deuterocanonieke boeken, boeken die we niet in de Hebreeuwse Bijbel vinden maar wel in de Septuaginta en in de katholieke traditie daarom als Heilige Schrift gelden.

Hoewel het boek staat op naam van Baruch, de secretaris van de profeet Jeremia, wordt algemeen aangenomen dat het van veel later datum is. In dit boek worden Joden in de diaspora aangespoord ook in den vreemde trouw te blijven aan de Tora en vast te houden aan de band met Jeruzalem. In de lezing van vandaag ligt het accent op het gekeerde lot van Jeruzalem. Het is een vreugdelied over het herstel van de stad waarin verschillende teksten uit het Jesaja 40-65 doorklinken. Vers 1 bijvoorbeeld verwijst naar Jes. 52 en in vers 7 herkennen we Jes. 40,3-4, een tekst die ook de evangelist Lucas citeert. De stad zal weer stralen en zelfs de natuur deelt in de vreugde van Israël.

Voor verdere uitleg over de teksten van vandaag: zie www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/2e-zo-advent-c-jaar-9-12-2012.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.