Geplaatst op 30 juli 2023

De eerste lezing: zondag 6 augustus 2023

Zondag 6 augustus 2023 | Gedaanteverandering van de Heer
Lezingen: Dan. 7,9-10.13-14; Ps. 97; 2 Petr. 1,16-19; Mat. 17,1-9

Door: Tineke de Lange

In Mattheüs 17 verschijnen naast Jezus vers Mozes en Elia: Mozes als de man van de Tora, Elia als de profeet van de eindtijd (zie Mal. 3,23). Het lijntje met bestaat uit de associatie van de sneeuwwitte kleren van de getransformeerde Jezus met die van de ‘oude van dagen’ uit Dan. 7,9.

De hoofdstukken 7-14 van het boek Daniël wordt gerekend tot de apocalyptiek, van het Griekse woord apokaluptoo, ‘onthullen, openbaren’. Kenmerkend zijn de geheimzinnige visioenen en beelden, die in een soort codevorm de omstandigheden van toen beschrijven en deze interpreteren richting een verre toekomst en een andere wereld, die tot stand zal komen komt na een hemels oordeel. Dit alles ter bemoediging van de mensen die nu lijden. De oorspronkelijke lezer zal de dubbele bodems herkend hebben, maar voor latere lezers zijn deze teksten moeilijk te duiden en is het verleidelijk ze te zien als letterlijk te nemen beschrijving van de toekomst.

Tegenwoordig lezen we Daniël 7 in het licht van het optreden van de Grieks-Syrische heerser Antiochus IV Epiphanes (175–164 v. Chr.), die de tempel van Jeruzalem ontwijdde en de Joden vervolgde. Maar God (‘een oude wijze in sneeuwwitte kleren’, v. 9) zal hem en de andere beestachtige heersers oordelen. Dan zal de heerschappij toevallen aan een iemand met een menselijke gestalte (het volk Israël? de Messias? v. 14) die voor altijd zal heersen.

Zie voor verdere toelichting op de lezingen: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/18e-zondag-dhj-A-jaar-6-8-2023.pdf.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de KRJ


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.