Geplaatst op 1 januari 2024

De eerste lezing: zondag 7 januari 2024

Zondag 7 januari 2024 | Openbaring van de Heer
Lezingen: Jes. 60,1-6; Ps. 72(71); Ef. 3,2-3a.5-6; Mat. 2,1-12

Door: Theo Willemssen

Zowel de eerste lezing van de Nachtmis van Kerstmis als die van dit Hoogfeest begint met het beeld van het licht dat opgaat over het land en de stad Jeruzalem. Beide zijn gehuld in diepe duisternis.

In Jesaja 60 staat zelfs dat de aarde en de volken bedekt worden door de duisternis maar dat het licht, de zon opgaat boven Jeruzalem, alleen. Het beeld kunnen we ons enigszins voorstellen, als we ’s avonds boven de steden een gloed van licht zien hangen. Het beeld sluit ook aan bij het feest van de zonnewende, de terugkeer van de zon na de donkere winterperiode in december,

dat onze Germaanse voorouders met grote vuren in de avond en nacht vierden. Maar het Licht dat de profeet Jesaja ziet boven Jeruzalem is Gods Heerlijkheid, de op aarde verschijnt. Op dat Licht komen de wijzen als eerste vertegenwoordigers van de volken af, geleid door een ster, wegwijzer aan de hemel, die hen leidt naar het pasgeboren kind van Bethlehem.

Voor meer achtergronden bij de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/Openbaring-des-Heren-jaar-B-7-1-2024.pdf en https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2018/01/07/lectionarium-openbaring-van-de-heer/.

Theo Willemssen († 2023) was emeritus deken van het bisdom Roermond


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.