Geplaatst op 1 november 2021

De eerste lezing: zondag 7 november 2021

Zondag 7 november | 32e zondag jaar B – Willibrordzondag
Lezingen: Jes. 52,7-10; Ps. 96; Heb. 13,7-9a.15-17a; Mar. 16,15-20 of Mat. 28,16-20

Door: Cor Sinnema

7 november valt dit jaar op een zondag en dat zorgt ervoor dat de lezingen van de 32ste zondag door het jaar plaatsmaken voor die van het hoogfeest van de heilige Willibrord, verkondiger van ons geloof en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Het zijn bijzondere lezingen. De eerste gaat over de Vreugdebode. Dat is iemand, die vrede meldt, goed nieuws verkondigt, die heil komt melden. Hij roept allen op om samen te jubelen, want de Heer heeft zijn volk getroost. “Missie van de Kerk begon met een explosie van vreugde” zei iemand dezer dagen. De vraag is: hoe kunnen wij vandaag boodschappers van vreugde zijn?

Voor zijn oproep gebruikt Jesaja een sterk beeld. Hij zegt: “De Heer heeft zijn heilige arm ontbloot voor de ogen van alle volkeren; en alle grenzen der aarde hebben het heil van onze God aanschouwd.” Je ziet het voor je: iemand die zijn mouwen opstroopt en de hele wereld eens zal laten zien waar het op staat.

Het meest sterk klinkt het misschien nog wel door in de woorden van de antwoordpsalm. Die heeft het over “de volken, de naties, alle landen, alle volken, alle mensen op aarde”.

Die oproep wordt nog eens herhaald in het evangelie, waar Jezus aan de elf de opdracht geeft: “Gaat uit over de hele wereld en verkondig het evangelie aan heel de schepping”. Daarmee krijgt de blijde boodschap een universele klank.

Nu maar hopen dat die ook wordt gehoord door al die kleine 200 regeringsleiders die in Glasgow bij elkaar zijn om te praten over het klimaat.

Voor meer achtergronden bij de lezing: zie www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/Heilige-Willibrord-7-11-2021.pdf.

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom ’s-Hertogenbosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.