Geplaatst op 1 augustus 2021

De eerste lezing: zondag 8 augustus 2021

Zondag 8 augustus, 19e zondag door jaar B
Lezingen: 1 Kon. 19,4-8; Ps. 34(33); Ef. 4,30-5,2; Joh. 6,41-51

Door: Willy Hoogendoorn

De Bijbel vertelt over de verbondenheid tussen God en mensen. Mensen gaan Hem ter harte, hij laat hen niet vallen. Ook die dwarse profeet Elia, die alles op alles heeft gezet om te laten zien dat God de God is en niemand anders, laat Hij niet vallen.

In de lezing van vandaag geeft God Elia brood, voedsel om te gaan naar de berg waar Hij zijn woorden en geboden heeft gegeven als voedsel aan het volk. Daar, op die berg, toont God zich ook aan Elia. Niet in geweld van storm, vuur of aardbeving, maar zacht als een verkoelend briesje, waar een mens na een lange verhitte mars weer van op­knapt. Hierna mag Elia een opvolger aanwijzen, want oud en moe is hij geworden. God vraagt niet het uiterste van hem.

God is een barmhartige God, zijn Woord wil voedsel zijn voor de mens. Geen dwang­buis, dat mensen insnoert; geen zweep die mensen opjaagt. God spreekt, Hij spreekt altijd. Ook nu klinkt Zijn Woord door de wereld, Zijn Woord dat mensen één kan maken, zoals graankorrels in het brood één worden.

Voor verdere toelichting op de lezingen: zie https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2015/08/02/lectionarium-b-cyclus-negentiende-zondag-door-het-jaar/#Commentaar

Willy Hoogendoorn studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam, doceert Hebreeuws en is pastoraal werker in een oecumenische gemeenschap in Leiden.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.