Geplaatst op 2 mei 2022

De eerste lezing: zondag 8 mei 2022

8 mei 2022 | 4e zondag van Pasen jaar C
Lezingen: Hand. 13,14.43b-52;   Ps. 100; Openb. 7,9.14b-17; Joh. 10,27-30

Door: Tineke de Lange

In de periode tussen Pasen en Pinksteren wordt er niet gelezen uit het zogeheten Oude Testament. Toch is het voortdurend aanwezig in de teksten uit het Nieuwe Testament. Immers, voor de schrijvers hiervan was het ‘Oude Testament’, ‘Wet en Profeten’, dé Schrift. Zij interpreteerden dit vanuit hun geloof in Jezus Christus.

Het conflict in Handelingen 13 gaat over die interpretatie. Paulus gaat zoals gebruikelijk bij aankomst in een stad ook in Antiochië naar de plaatselijke synagoge. Daar verkondigt hij aan de hand van schriftteksten dat Jezus de verlosser is (vers 15-43). Hij heeft vooral succes bij de niet-Joden die met het jodendom sympathiseren, onder wie veel vrouwen. Dat resulteert de volgende dag in een toeloop van niet-Joden. Maar de Joden – een minderheid in de stad – zien dat als een bedreiging. Zij op hun beurt gebruiken hun contacten met de niet-Joodse ’gelovige vrouwen’ en de stedelijke autoriteiten om Paulus en diens medeprediker Barnabas weg te jagen.

Voor meer achtergronden bij de lezingen van vandaag: zie https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/c-cyclus-vierde-paaszondag#Commentaar.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.