Geplaatst op 4 augustus 2020

De eerste lezing: zondag 9 augustus 2020

Zondag 9 augustus | 19e zondag jaar A
Lezingen: 1 Kon. 19,9-13; Psalm 85; Rom. 9,1-5; Mat. 14,22-33

Door: Miranda Vroon-van Vugt 

In dit verhaal over God en zijn profeet, Elia, gaat het over het beeld dat mensen hebben van God. Elia gaat als hij vreest voor zijn leven naar de berg van God, de Horeb. Hier spreekt God zelf tegen hem.

Dat is al uitzonderlijk, maar God vraagt Elia zelfs voor Hem te komen staan. En dan is de vraag hoe God zich laat kennen. Wij denken vaak dat Hij met geweld over de wereld raast, rotsen aan stukken slaand. Of in natuurgeweld en vuur tot ons komt. En wat blijkt? God fluistert tot ons in een zachte bries. Gelukkig dat Elia zijn stem herkent en zijn mantel voor zijn gezicht slaat. Want God in de ogen kijken, zelfs een die zich laat kennen in een zachte bries, dat is te veel voor een mens.

Zijn wij stil genoeg om het gefluister in de zachte bries te voelen, te horen, te zien? En te kunnen geloven en vertrouwen?

Zie voor verdere uitleg https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2014/07/29/lectionarium-10-augustus-2014/#EersteLezing en https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/preken/?wpdmc=19e-zondag/

Miranda Vroon-van Vugt is geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en lid van de Katholieke Raad voor het Jodendom 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.