Geplaatst op 29 november 2023

De Joods-Groningse vrouwengalerij in synagoge Groningen

Tot en met 19 april 2024 is in de synagoge van Groningen ‘De Joods-Groningse vrouwengalerij’ te zien. In deze tentoonstelling maakt u kennis met dertien vrouwen. U ontdekt het levensverhaal van schrijvers, politici, artsen, die gelijktijdig ook dochter, moeder of levenspartner zijn. Orthodox-joods of juist seculier. Allemaal wonen of werken ze een deel van hun leven in de provincie Groningen.

In het traditionele jodendom van de negentiende eeuw heeft vrijwel iedere joodse gemeente een vrouwenvereniging, soms zelfs meerdere. In diezelfde periode ontstaat een sociale beweging die streeft naar gelijke rechten voor vrouwen. Ook Joodse vrouwen willen meer zijn dan ‘de Jiddische Memme’. Waar in de negentiende eeuw arbeidsrecht en scholing belangrijke onderwerpen zijn, wordt het kiesrecht in het begin van de twintigste eeuw een belangrijk speerpunt. Ook in de tweede helft van de twintigste eeuw en zelfs in de 21e eeuw moeten er nog obstakels overwonnen worden om tot een gelijke behandeling te komen.

Sommige Joodse vrouwen zijn vooral actief in de eigen gemeenschap en zorgen daar voor bijzondere veranderingen. Er zijn ook Joodse vrouwen voor wie hun afkomst of hun geloof geen grote rol speelt in hun dagelijks leven of bij de verwezenlijking van hun idealen. Laat u inspireren door deze dertien levensverhalen in de Joods-Groningse vrouwengalerij!

‚ÄčVoor meer info: klik hier.

Bron: Synagoge Groningen


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.