Geplaatst op 10 september 2019

De Schrift op zondag – tips voor de verkondiging (24e zondag Jaar C)

Vragen waar elke pastor iedere week weer voor staat: Wat doe ik in de verkonding met de Bijbelteksten van deze zondag? Waar gaan de teksten over? Hoe lees ik ze? Op welke thematiek leg ik het accent? Hoe vermijd ik de klassieke valkuil om het ‘Eerste’ of ‘Oude Testament’ te lezen als voorafschaduwing van het Nieuwe? Deze rubriek is bedoeld als steuntje in de rug bij het beantwoorden van deze vragen.

U vindt op deze website elke week een korte introductie op een of meer van de Bijbelteksten van de zondag, gevolgd door links naar uitgebreide toelichtingen plus een link naar algemene tips voor het spreken over het jodendom in preek en catechese.
___

Het is goed komende zondag hoofdstuk 15 van het Lucasevangelie in zijn geheel te lezen. Qua compositie en thematiek vormt het immers één geheel. Het gaat in deze reeks steeds over de vreugde over het gevondene.

De context is een discussie tussen Jezus en twee joodse groepen uit zijn tijd: farizeeën en Schriftgeleerden.

In de uitleg werd vroeger vaak een tegenstelling gecreëerd tussen twee religies. De jongste zoon werd geïdentificeerd met het christendom en de oudste zoon met het jodendom. Een gevolg was dat het jodendom als een jaloerse broer werd gezien tegenover het christendom dat als verloren zoon wordt ontvangen. Helaas roept de combinatie met de eerste lezing, die inspeelt op het thema afvalligheid, deze associatie nog steeds op. Correcter is het om vooral aandacht te geven aan de liefde en barmhartigheid van de vader.

Het helpt om deze parabel te vergelijken met een vroegrabbijnse parabel. Zie o.a.: https://parabelproject.nl/


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.