Geplaatst op 17 september 2019

De Schrift op zondag – tips voor de verkondiging (25e zondag Jaar C)

Vragen waar elke pastor iedere week weer voor staat: Wat doe ik in de verkonding met de Bijbelteksten van deze zondag? Waar gaan de teksten over? Hoe lees ik ze? Op welke thematiek leg ik het accent? Hoe vermijd ik de klassieke valkuil om het ‘Eerste’ of ‘Oude Testament’ te lezen als voorafschaduwing van het Nieuwe? Deze rubriek is bedoeld als steuntje in de rug bij het beantwoorden van deze vragen.

U vindt op deze website elke week een korte introductie op van een of meer van de Bijbelteksten van de zondag, gevolgd door links naar uitgebreide toelichtingen plus een link naar algemene tips voor het spreken over het jodendom in preek en catechese.

Vijfentwintigste zondag door jaar C
Amos 8,4-7; Psalm 113(112); 1 Tim. 2,1-8; Luc. 16,1-13

Winstbejag en afzetterij: ze zijn van alle tijden. Dat bewijzen de woorden van Amos. Er is niets op tegen om te handel te drijven en je brood te verdienen, een goed belegde boterham zelfs. Maar dat wordt een andere zaak als dat ten koste gaat van de dienst aan God en de medemens. In de lezing van vandaag protesteert Amos in harde woorden tegen het veronachtzamen van de Tora. De Sabbat is de dag van de Heilige van Israël, geen dag om je geld en goed te vermeerderen. Als je handeldrijft, doe je dat op een eerlijke manier. En volgens de Tora heeft de arme heeft recht op brood en bescherming. Als geld boven God komt te staan, gewin boven de medemens, dan moeten wij ons net als Amos laten horen. Een opdracht die in de dagen van Jezus en in onze dagen nog steeds actueel is.

Meer over de lezing uit Amos vindt u hier; voor achtergronden bij de evangelielezing klik hier en hier.

Vijf tips voor het spreken over Jodendom in preek en catechese: https://dagvanhetjodendom.nl/wp-content/uploads/2014/02/2010-dossier-preektips.pdf.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.