Geplaatst op 15 oktober 2018

De toekomst van de joodse cultuur in Nederland

Gisteravond besteedde het radioprogramma ‘Kwesties’ (Radio 1) aandacht aan de toekomst van de joodse cultuur in Nederland. Dit programma is hier terug te luisteren.

Programma-informatie
Rob Oudkerk gaat met de bus van NPO Radio 1 naar Amsterdam Buitenveldert, waar veel joden wonen, om te praten over de aandacht voor de Joodse cultuur in de media. We horen en lezen wel over antisemitisme, maar besteden de media wel genoeg aandacht aan de Joodse cultuur, de feestdagen en de eetcultuur? En wat is de rol daarbij van de Joodse burgers zelf?

Sommige mensen met Joodse roots kiezen ervoor om die niet uit te dragen. Moeten Joodse mensen hun cultuur tonen, en zo ja, hoe? En wat is dan precies die cultuur? Er wonen ongeveer 40.000 Joden in Nederland. Hoe homogeen is die groep?

Rabbijn Tamarah Benima is somber over het Nederlandse en Europese toekomstperspectief voor Joden. “Er is geen perspectief. De vraag ‘moeten we al vluchten, waar gaan we dan heen?’ is nooit ver weg onder Joden. In Nederland, in Engeland, in Frankrijk”, zei ze eerder in de Volkskrant.

Bron: Radio1.nl


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.