Geplaatst op 27 mei 2020

De vijftigste dag – Sjawoeot – het Wekenfeest – Pinksteren

Precies zeven weken na het gerstofferfeest van Pesach waarmee Joden de bevrijding uit Egypte herdenken, wordt de tarweoogst gevierd op Sjawoeot (= weken). In de Tora staat precies aangegeven wanneer dit feest gevierd moet worden: “Vanaf de dag na de sabbat, vanaf de dag dat de schoof omhoog geheven is, moeten zeven volle weken worden afgeteld, tot de dag na de zevende sabbat. Vijftig dagen moeten jullie aftellen, en dan moeten jullie de Heer een graanoffer aanbieden uit de nieuwe tarweoogst.” (Lev 23, 15-16).

Oorspronkelijk vierden joden het binnenhalen van de eerste vruchten van het land en het offer in de Tempel van deze ‘eerstelingen’ van de oogst. Sinds de verwoesting van de Tempel (70 n. Chr.) heeft Sjawoeot voor Joden er een andere dimensie bij gekregen en is het van een oogstfeest tot een ‘feest van de openbaring’ geworden. Precies zeven weken na Pesach – de bevrijding uit Egypte – verzamelden de joden zich aan de voet van de berg Sinaï, waar Mozes de Tien Geboden ontving. In de joodse opvatting zijn de Tien geboden symbolisch voor de gehele Tora, vandaar dat dit feest ook Matan Tora (het geven van de Tora) genoemd wordt: het feest van de Tora. Tijdens het feest van Sjawoeot staat leren van de Tora centraal en de commentaren.

Synagogen en huizen worden door Joden op Sjawoeot versierd met bloemen, fruit en groen, als symbool voor de hellingen van de berg Sinaï die tijdens de wetgeving met bloemen, vruchten en planten waren bedekt. In de synagoge wordt het boek Ruth voorgelezen.  Ook dat gaat over maaien en oogsten. De Tora is een antwoord op de ‘hongersnood’.

Het is een gebruik om op Sjawoeot zuivelproducten te eten. De reden daarvoor is dat de Tora op sabbat werd gegeven. Er kon geen vee worden geslacht en ook kon het keukengerei niet koosjer worden gemaakt. Dus werden er op die dag alleen zuivelproducten gegeten. Cheesecake is het favoriete dessert.

Joden en christenen zijn uit elkaar gegroeid en hebben hun eigen feesten ontwikkeld. Alleen het tellen tot de vijftigste dag hebben christenen van de joden overgenomen, maar het feest heeft een andere betekenis gekregen.

Bron: KRJ | Foto: Pixabay


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.