Geplaatst op 13 maart 2024

Dubbellezing: Joden in de Nederlandse jeugdliteratuur

Op woensdag 3 april van 19.30 tot 21.30 uur organiseert het OJEC in Utrecht een dubbellezing over Joden in de Nederlandse jeugdliteratuur.

Als eerste zal taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders een lezing houden aan de hand van zijn boek Met de paplepel (2022). In het boek beschrijft Sanders op indrukwekkende wijze aan de hand van 350 jeugdverhalen de beeldvorming rond Joden tussen 1782 en nu. Clichés en stereotypen over Joden komen niet alleen voor in het woordgebruik, maar ook in de begeleidende afbeeldingen. Tijdens de avond zal Sanders een aantal van de meest indrukwekkende afbeeldingen laten zien.

Als tweede zal theologe en tv-presentatrice Willien van Wieringen een lezing houden over beeldvorming over Joden in de Rooms-Katholieke jeugdliteratuur. Zij zal zich met name baseren op verhalen uit de in het verleden veel gelezen tijdschriften als Katholieke Illustratie.

Na de lezingen gaan Sanders en Van Wieringen met elkaar en met de zaal in gesprek. Wij hopen op een levendige discussie over dit belangwekkende thema. In de jeugdliteratuur is veelal de toon gezet met betrekking tot negatieve beeldvorming rond Joden voor hele generaties.

Aan het bijwonen van de lezing zijn geen kosten verbonden. U kunt zich opgeven via het e-mailadres info@ojec.org.

Plaats: Cultureel centrum MerkAz, Magdalenastraat 1A, Utrecht
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

Bron: OJEC


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.