Geplaatst op 2 november 2020

Een schuldbelijdenis richting de Joodse gemeenschap: hoe zit dat eigenlijk met de Katholieke Kerk?

De Protestantse Kerk in Nederland spreekt tijdens de herdenking van de Kristallnacht op 8 november een schuldbelijdenis uit richting de Joodse gemeenschap. Hoe zit het wat dat betreft eigenlijk met de Rooms-Katholieke Kerk? Daarover vertelt Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop in Utrecht, in een podcast op de website Katholiekleven.nl.

Bisschop Woorts is referent namens de bisschoppenconferentie voor de contacten met rabbijnen en Joodse religieuze gemeenschappen. Hij vertelt over ‘Nostra Aetate’, de verklaring van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) over de relatie van de Rooms-Katholieke Kerk ten opzichte van andere godsdiensten, waaronder het Jodendom. “We komen als christenen voort uit het Jodendom. Het christendom is begonnen als Joodse beweging, we kunnen onszelf alleen goed verstaan als we geworteld zijn in de Joodse traditie.”

“In 1995 hebben de Nederlandse bisschoppen nog eens nadrukkelijk verwoord dat we die band moeten koesteren en voeden.” Mgr. Woorts verwijst naar de verklaring van de bisschoppen ‘Levend uit één en dezelfde wortel’. Deze kwam uit bij vijftig jaar bevrijding en dertig jaar na de afkondiging van Nostra Aetate. Hij leest er een deel uit voor: “Zoals wij dit jaar met dankbaarheid vervuld worden als we terugdenken aan het einde van de oorlog, zo worden wij met schaamte en ontzetting vervuld als wij terugdenken aan de ‘Shoah’. […] Uit ons land werd het op één na hoogste percentage joden weggevoerd en vermoord. Die gedachte laat ons niet los.”

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Bron: Katholiekleven.nl | Foto: Dianne Nijhuis


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.