Geplaatst op 28 oktober 2018

Endlösung – Het lot van de Joden 1933-1949

Bij Atlas Contact verschijnt op 20 november 2018 een standaardwerk over de zwartste periode in de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw: Endlösung – Het lot van de Joden 1933-1949 van David Cesarani.

Endlösung – de ‘definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk’ – is een briljante, complete en diepzinnige geschiedenis van de Holocaust, met ruime aandacht voor wat daaraan vooraf ging en wat erop volgde. Cesarani beschrijft chronologisch en thematisch het verloop van de vervolging en vernietiging van de Europese Joden in de twintig verschillende landen, waaronder Nederland en België.

Hij heeft daarbij al het onderzoek van de laatste halve eeuw verwerkt, maakt veelvuldig gebruik van brieven en dagboeken van tijdgenoten en ooggetuigen en laat zien hoe nauw de vervolging vervlochten was met het verloop van de oorlog zelf. De dynamiek van de betrekkingen tussen vervolgers en vervolgden staat steeds centraal en ook lastige kwesties van onderdrukking, collaboratie, verzet en voortgaande ontmenselijking komen uitvoerig aan de orde. Endlösung is een vernieuwend standaardwerk dat wezenlijk bijdraagt aan meer inzicht in de zwartste periode in de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw.

SPUI25 organiseert op 20 november 2018 een avond over Endlösung met een inleiding van Ton Zwaan, genocide-deskundige en vertaler.

Over de auteur
David Cesarani (1956-2015) was een vooraanstaand onderzoeker van de Holocaust en publiceerde tal van artikelen en boeken. Hij schreef onder meer Arthur Koestler: The Homeless Mind (1998) en een veelgeprezen biografie van Adolf Eichmann, Eichmann: His Life and Crimes (2004), Van 2004 tot zijn overlijden in 2015 was hij hoogleraar moderne geschiedenis aan Royal Holloway, Universiteit van Londen. Endlösung is zijn levenswerk.

Voor meer informatie over dit boek of om dit boek te bestellen: klik hier.

Bron: Atlas Contact


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.