Geplaatst op 12 november 2020

Evangelische en katholieke kerken in Duitsland komen met postercampagne tegen antisemitisme

De Duitse Bisschoppenconferentie en de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) hebben gistermiddag hun campagne tegen antisemitisme gepresenteerd in een – deels digitale – persconferentie in de Parochialkirche in Berlijn.

De postercampagne, die voor komend jaar bedoeld is, richt zich met name op parochies en kerkelijke instellingen. De belangrijkste doelstelling van de campagne is om de overeenkomsten tussen joden en christenen op festivals en in het religieuze leven te laten zien én om een ​​duidelijk standpunt in te nemen wat betreft het toenemende antisemitisme, dat ook christelijke wortels heeft.

Rabbi prof. dr. Andreas Nachama, voorzitter van de algemene rabbijnse conferentie in Duitsland, is verheugd over de campagne, die hij zelf heeft helpen opzetten: “Decennialang zijn de peilingen over antisemitisme in Duitsland in procenten ongeveer hetzelfde, ze liggen altijd tussen de 20 en 25 procent. We weten het: de kerken maken deel uit van deze samenleving, dus daar zal ook antisemitisme zijn, ook al heb ik deze ervaring niet gehad in veel ontmoetingen met christenen. En dus denk ik dat het goed is dat er een serie posters is die christelijke en joodse kwesties naast elkaar plaatst. Je kunt de overeenkomsten zien, je kunt ook de verschillen zien.”

De campagne zal in januari 2021 (oecumenisch) landelijk van start gaan. Het hart van de campagne vormen de posters voor elke maand, die op basis van festivals en tradities zowel overeenkomsten als verschillen tussen de twee religies identificeren en die in de gemeenschappen kunnen worden opgehangen. Een QR-code op de posters leidt naar een website waarop de onderwerpen worden behandeld.

De campagne is ontstaan ​​uit een initiatief van de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg-Silezië Oberlausitz (EKBO) en heeft zich ontwikkeld tot een oecumenisch project in heel Duitsland dat werd opgepakt en ondersteund door de EKD en de Duitse Bisschoppenconferentie.

Bisschop dr. Ulrich Neymeyr (Erfurt), voorzitter van de subcommissie voor religieuze betrekkingen met het jodendom van de Duitse bisschoppenconferentie, bevestigde daarom: “Dit theologische inzicht heeft politieke gevolgen. Antisemitisme neemt al enkele jaren weer toe in Duitsland. Dat mag ons niet onverschillig laten. We moeten niet de andere kant op kijken als Joden worden beledigd of aangevallen. En we moeten niet luisteren als we lachen om joodse grappen, als we roddelen over een vermeende joodse wereldcomplot of als de staat Israël wordt gedemoniseerd. Paus Franciscus vatte het als volgt samen: ‘Een christen kan geen antisemiet zijn!’ Ik voeg eraan toe: het is de plicht van ons, christenen, ons resoluut te verzetten tegen elke vorm van antisemitisme. ”

De regionale bisschop dr. Heinrich Bedford-Strohm, voorzitter van de Raad van de EKD, is het daarmee eens: “Op dit moment is het zo belangrijk dat we een voorbeeld stellen tegen het weer opkomende antisemitisme. En de campagne dient precies dit doel – denk ik – uitstekend. Het moet duidelijk worden gemaakt dat antisemitisme zonde is en alles tegenspreekt waar het christendom voor staat.”

U kunt de livestream van de persconferentie terugkijken op het YouTube-kanaal van de EKBO: https://www.youtube.com/watch?v=99QL7cb-5oI.

Bron/foto: DBK.de


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.