Geplaatst op 29 augustus 2023

Franciscaan Gerard Ris overleden

Op 27 augustus is in Nijmegen franciscaan Gerard Ris op 93-jarige leeftijd overleden.

Ris werd geboren op 19 april 1930 in Amsterdam. Hij was de tweede zoon in een gezin van zes kinderen. Toen hij tien jaar was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Bepaalde ervaringen daarvan hebben een sterke invloed gehad op zijn leven. Hij ging naar het franciscaanse gymnasium in Megen en met een flinke onderbreking door de oorlog voltooide hij de opleiding in 1951. Daarna trad hij in bij de franciscanen en na het noviciaat studeerde hij filosofie en theologie. Meegaand in de stroom werd hij in 1958 priester gewijd.

Jodendom
In de periode dat hij in Rotterdam woonde nam hij tijd om iets te doen met de indringende oorlogservaring in Amsterdam, wat er gebeurd was met de joden daar. Hij meldde zich bij een synagoge in de buurt en vroeg de hulp van de rabbijn om meer te weten te komen over het Jodendom. Hij ging zelf regelmatig naar diensten in de synagoge. Hij was ervan onder de indruk, met name dat aanwezigen konden reageren op wat er gezegd werd.

Hij ging een cursus Hebreeuws doen en volgde colleges in Judaïca bij rabbijn Aschkenasy. Bijzondere steun heeft hij gekregen van Douwe van der Sluis, medewerker aan de leergangen van de V.U. in Amsterdam. Die heeft hem ingeleid in de Joodse geloofstraditie waarin religieuze ervaring en Schrift centraal staan, en in de Joodse Bijbeluitleg zelf.

Terugkijkend op die periode heeft hij eens gezegd: ‘Ik heb wel ontdekt dat mijn keuze voor de evangelische levenswijze volgens de franciscaanse traditie mij regelrecht heeft gevoerd naar de existentiële omgang met de Schrift, die kenmerkend is voor de Joodse traditie. Deze ‘studie’ was voor mij geen hobby, geen vrije tijdsbesteding, maar te midden van de grote veranderingen in de jaren zestig en zeventig een zaak van overleven en leven (in deze volgorde).’

Lees hier het volledige bericht over het overlijden van franciscaan Gerard Ris.

Bron/foto: Minderbroedersfranciscanen.net


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.