Geplaatst op 1 augustus 2021

Geloof in Geluk – Sterrenhemel

Als voorproefje op de ten­toon­stel­ling ‘Geloof in Geluk’ is het kunst­werk ‘De Sterrenhemel’ van de Haar­lemse beel­dend kunstenares Simone de Groot geïnstalleerd in de Ka­the­drale Basiliek van Sint Bavo te Haar­lem. Geïnspireerd op het ken­mer­kende binnenvallende licht maakte zij een zwevende wolk van 179 sterren, een ode aan ver­trouwen en geloof.

De 179 sterren ver­wij­zen naar de 179 Haar­lemse joden, die in de nacht van 25 au­gus­tus 1942 op het plein naast de Sint-Bavo­kathe­draal wer­den verzameld om te wor­den gedepor­teerd naar Ausch­witz. De sterren weerkaatsen het binnenvallende licht gefrag­men­teerd naar alle kanten en ver­wij­zen naar de over­tui­ging dat de dood niet het einde betekent, maar een her­ge­boor­te of verlos­sing. De in­stal­la­tie sluit aan bij de glas-in-loodramen van Jan Dibbets en de door hem geci­teerde He­breeuwse tekst Jehi ohr (Er zij licht).

De ten­toon­stel­ling ‘Geloof in Geluk’ is vanaf 28 au­gus­tus 2021 t/m 3 april 2022 te zien in de ka­the­draal. Het kunst­werk ‘De Sterrenhemel’ is nu al te bewon­de­ren.

Lees hier verder.

Bron/foto: Bisdom Haarlem-Amsterdam


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.