Geplaatst op 18 april 2019

Gevlucht en gered: ‘Goedheid is besmettelijk’

Wij staan op de schouders van veel moedige mensen aan wie wij ons leven, en vooral ook ons vrije leven, te danken hebben. Zelf krijg ik warmte en wijsheid van mijn liefdevolle vriend Awraham Soetendorp, de joodse rabbijn die door katholieke onderduikouders is gered, geïnspireerd door hun kerk in Velp. Awraham moedigde mij aan voor Arnhem een burgervader te worden. Zijn briefje koester ik.

Door: Ahmed Marcouch

Awraham Soetendorp heeft zijn leven te danken aan zijn pleegouders. En aan de man of vrouw die hem per trein van Arnhem naar Velp bracht. En aan de verzetsstrijdster die hem uit Amsterdam weghaalde. En aan zijn moeder die hem met de moed der wanhoop uit handen gaf. Maar ook aan de Duitse soldaat die bij de razzia in het wiegje keek en zei: “Wir kommen morgen zurück’.

Gisteren was ons weerzien bij de studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), die het snode plan hebben opgevat om het dappere onderduikverhaal van Velp door te vertellen aan onze scholieren via podcasts en andere sociale media. Dit was de dag na de jaarlijkse bevrijdingsdag van Velp, waar overlevenden en hun nabestaanden uit de hele wereld naar toe komen om hun herinneringen te delen; in het kleine moedige Velp zijn maar liefst zeshonderd onderduikers gered.

De documentaireserie ‘Helpt Elkander’ van Sacha Barraud gaat daarover, zijn camera draait dit jaar op volle toeren en volgend jaar op 16 april 2020 is de première. Filmmaker Barraud heeft aan Gety Hengelveld van de Oranjevereniging Velp een goed ingedraaide motor.

Dit is wat ook wat bij de HAN vijftig eerstejaars studenten mee aan het werk zijn: de verhalen over vluchten en gered worden doorgeven, over terugkeer en wederopbouw, over overleven en over levensvreugde hervinden. En het is ook wat wij gaan doen in de wijken van Arnhem, in september aan tafel bij de herinneringsmaaltijden waarvoor deze week bij de start van de organisatie de belangstelling al zo groot bleek. En wij doen het in bij de Week van Respect in november op de scholen van Arnhem, waartoe Soetendorp ons onvermoeibaar oproept, tot hier in de aula van de Informatica Communicatie Academie (ICA) aan de HAN.

Want namen doen ertoe, zei Soetendorp over zijn onderduikouders Ria en Bertus van der Kemp: “Diegenen die er niet meer zijn, dragen bij aan vrede en gerechtigheid (…). Goedheid is besmettelijk.”

Ahmed Marcouch is burgemeester van Arnhem | Foto: FB/Ahmed Marcouch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.