Geplaatst op 7 januari 2020

God

Bij mijn dagelijkse wandeling kom ik bijna altijd in de buurt rond de synagoge. Het maakt telkens een diepe indruk op mij. Het is de plaats waar de Israëlieten al waren vanaf voor het begin van onze jaartelling.

Door: Bisschop Antoon Hurkmans

Bijzonder mooi is het Tibereiland. Een combinatie van oudheid en natuur. Het stevig stromend water boeit de mensen al meer dat twintig eeuwen. Op dit punt braken de Joden de stad Rome open naar het land over de Tiber.

Wat maakt nu zo’n indruk op mij? Als eerste denk ik daarbij aan Petrus en Paulus die daar waarschijnlijk zijn aangekomen. Paulus kende Joden die daar woonden. Ik kijk naar het begin van het christendom in deze stad.

Maar op deze plaats ben ik me ook bewust van het feit dat wij geënt zijn op de stam van het Jodendom. Mijn respect en eerbied voor dit volk groeit in mij als ik daar loop. Dit gaat gepaard met huiver. De Joden waren om welke redenen ook, niet om te missioneren, terecht gekomen in een cultuur waarin vele goden een rol speelden. Je had voor alles een God: voor de liefde, voor de vruchtbaarheid, voor het licht en ga zo maar door. In de buurt van de Synagoge zie je verschillende heidense tempeltjes staan. Plaatsen waar een God woonde en waar je Hem kon vragen, bijvoorbeeld, om liefde.

God, zoals de Joden die hadden leren kennen, was heel anders. Hij was de Schepper van hemel en aarde. Hij had een universele betekenis. Door personen, door een volk wilde hun God alle volkeren zegenen. Hij zou redding brengen. Binnen dit volk keek men uit naar de Messias. De christenen geloven dat God zich ten volle openbaart, zich ten volle laat kennen in Jezus die voor ons de Christus is, de Gezalfde, de Messias. Drie honderd jaar is dit in Rome een geweldige strijd geweest. Het ging tussen de vele goden die in Rome vereerd werden en tussen de God van de Bijbel en het ging tussen hoe de joden en de christenen hun God hebben leren kennen. Gelukkig staan Joden en christenen niet alleen maar tegenover elkaar. Wij hebben diep respect voor het volk waaruit wij zijn voorgekomen. Wij geloven dat God aan het werk is om door alles heen alle volkeren te zegenen. Er is al zoveel gegroeid. Een basis voor een intense hoop voor de mensheid en voor een vreugde die brengt tot een diepe eerbied voor God. Hij is met ons op weg. De God van Abraham, Isaak en Jakob.

Het mooie van in Rome te leven is voor mij dat de geschiedenis hier tegenwoordig is als een bron, hier kun je het geloof rustig indrinken rondwandelend in de geschiedenis.

Bisschop Antoon Hurkmans is rector van de Friezenkerk in Rome


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.