Geplaatst op 17 december 2019

Het Israël van Heertje en Bromet

“Na mijn middelbare verhuisde ik vol zionistische idealen naar Israël. Een paar jaar later keerde ik gedesillusioneerd terug. Na de moord op Rabin in ’95 verloor ik alle hoop dat het nog goed zou komen met Israël. Het leek me goed om na al die jaren de confrontatie met mijn oude liefde aan te gaan. En als je dan toch in relatie therapie gaat met je ex-land is Frans Bromet de prettigste en betrouwbaarste reisgezel.” – Raoul Heertje

In de nieuwe 8-delige serie ‘Het Israël van Heertje en Bromet‘ reizen Raoul Heertje en Frans Bromet naar Israël. Het land dat ze goed kennen en waar ze zich mede vanwege hun joodse achtergrond beiden onlosmakelijk mee verbonden voelen. Maar ook het land dat vragen, irritatie en soms boosheid bij hen oproept vanwege de sociale, politieke en religieuze ontwikkelingen. Op zondagen vanaf 22 december tot en met zondag 9 februari wordt de 8-delige serie ‘Het Israël van Heertje en Bromet’ uitgezonden om 20.35 uur bij de NTR op NPO 2.

Van kinds af aan is Raoul enthousiast lid van een socialistisch-zionistische jeugdbeweging. Om zijn idealen na te jagen verhuist hij direct na zijn eindexamen in 1982 naar Israël. Hij geniet van het leven en studeren in Jeruzalem. Maar door de Libanon-oorlog, de steeds extremere standpunten van politici en verhalen van vrienden realiseert hij zich dat er nogal wat blinde vlekken in zijn mooie idealen zaten.
Teleurgesteld in het beloofde land en zijn eigen oogkleppen, keert hij in 1985 terug naar Nederland.

Hier loopt hij stage als camera-assistent van filmmaker Frans Bromet. Ondanks het gestuntel met kabels en statieven voeren ze mooie gesprekken en raken ze bevriend. Jarenlang mijdt Raoul Israël. Maar nu vindt hij het tijd om de pijnlijke confrontatie met zijn mislukte droom niet langer uit de weg te gaan. Frans, die als zoon van een Joodse vader Raouls betrokkenheid met Israël én diens afkeer van haar beleid deelt, wil gelukkig mee.

Samen onderzoeken ze, in de typische stijl van Frans Bromet en met een flinke dosis humor, hoe het met oude vrienden, bekenden en Israël zelf gaat. En passant worden hun vastgeroeste meningen en overtuigingen ook op de proef gesteld.

Aflevering 1 Ongemak

Raoul keert terug naar Israël en treedt om te beginnen als stand-up comedian op bij De Vereniging voor Nederlandse Emigranten. De reactie van het publiek op zijn optreden is verrassend. Vervolgens heeft hij ontmoetingen met vrienden van vroeger, die hem onder meer vertellen over de toenemende orthodoxie. Bij de Klaagmuur lopen de spanningen hoog op en wordt Raoul opgepakt.

Aflevering 2 jood of Jood?

Raoul en Frans doen een DNA test waaruit zou moeten blijken hoe joods ze zijn. Ze praten daarna met een rabbijn en een vooraanstaand politicus over de definitie van wat nou precies ‘joods’ of ‘Joods’ is. Ze maken ook een reis met internationale jongeren die naar Israël zijn gekomen om hun joodse identiteit te ontdekken.

Aflevering 3 Bedreigd

Er zijn raketten uit Gaza afgevuurd. Raoul en Frans willen op bezoek bij een Nederlands stel in een kibboets vlakbij Gaza, maar kunnen niet verder omdat er acute dreiging is. Ze praten met een politicus bij wie ook een raket in de tuin is beland. Aan de andere kant zien ze hoe het voor Palestijnen is om te leven op de West Bank, De Westelijke Jordaanoever, en wat ze moeten doen als ze voor de eerste keer van hun leven de zee willen zien, vanaf het strand van Israël.

Aflevering 4 Thuishaven

Raoul en Frans gaan op bezoek bij een Nederlands gezin dat net een mortiergranaat dwars door het dak van hun huis heeft gekregen. Waarom en met welke legitimatie gaan mensen in Israël wonen? Voor wie is er plek en voor wie niet?

Aflevering 5 tot en met 8: Nadere informatie volgt nog.

‘Het Israël van Heertje en Bromet’, elke zondag van 22 december tot en met 9 februari, 20.15 uur, NPO 2 (vanaf januari worden de afleveringen om 20.35 uur uitgezonden).

Bron: NTR / Foto’s: ER Hertog


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.