Geplaatst op 1 oktober 2022

Inspiratie: The Crack

Onder de noemer “Hoor je mij?” organiseert het Dominicanenklooster Zwolle een reeks activiteiten over de aloude biecht. Het biechten is misschien in onbruik geraakt, maar de thema’s van schuldgevoel, bekentenis, vergeving en verzoening zijn nog altijd actueel en herkenbaar.

Op 6 oktober wordt de reeks afgesloten met het programma “The Crack”. Die avond gaat een gelijknamige opdrachtcompositie dat die avond in première. Componist Kris Oelbrandt, tevens bewoner van het Dominicanenklooster Zwolle, laat in dit werk horen hoe schuldgevoelens doorbroken kunnen worden door openhartigheid, en hoe openhartigheid helend kan zijn. “Het litteken wordt tot bron van nieuw leven”, aldus de componist. De titel is ontleent aan het bekende citaat van Leonard Cohen: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.”

In Oelbrandts muziek speelt stilte een grote rol. Ongetwijfeld is dat mede ingegeven door zijn verleden als trappistenmonnik, een bestaan dat getekend wordt door de stilte, het zwijgen, het zingen van het gregoriaans en het meditatief Bijbellezen (‘lectio divina’). Oelbrandt spreekt dan ook over ‘auditio divina’: telkens wordt een muzikaal fragment “geboren uit de stilte en keert daar bijna meteen weer naar terug”. Zoals een bekentenis het zwijgen doorbreekt, maar ook vraagt om iets nieuws, een vervolg.

Het Oneiros Ensemble, vertrouwt met Oelbrandts muziek, zal daarnaast het bekende meeslepende “Kol Nidrei” van Max Bruch spelen. Dat werk is vanouds verbonden met de joodse Grote Verzoendag (Jom Kipoer). Dit jaar valt die “Dag van Vergevingen” op 5 oktober. Dr. Leo Mock zal vertellen wat die feestdag betekent, in de traditie, vandaag de dag, voor zijn gemeenschap en voor hemzelf. Kan de oververhitte omgang met schuld, beschuldiging en bekentenis in maatschappelijke debatten van vandaag iets leren van zijn traditie?

Vanuit verschillende hoeken wordt, kortom, een licht geschenen op thema’s van schuldgevoel, bekentenis en verzoening. De prachtige Dominicanenkerk vormt het decor voor verstilling en reflectie, waaruit geput wordt uit verschillende religieuze en spirituele tradities.

Tickets kosten €12,50 (studenten €7,50) en zijn online te verkrijgen via www.dominicanenzwolle.nl en aan de deur. De avond begint om 20.00 uur, Dominicanenkerk Zwolle, Assendorperstraat.

Bron: Klooster Zwolle


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.