Geplaatst op 21 juli 2019

Internationale jongerenontmoeting voor de Vrede in Auschwitz afgesloten – Volgend jaar: Amsterdam!

“Geen oorlog, haat of racisme meer. Meer vrede!” Met die oproep besloten meer dan duizend jongeren uit zestien Europese landen de internationale ontmoeting ‘A Global Friendship to Live Together in Peace’ die van 19 tot 21 juli werd gehouden in Krakau. Direct daarna werd bekend gemaakt dat het jaarlijkse evenement Global Friendship volgend jaar gehouden wordt in Amsterdam.

Bij de herdenking bij het monument voor de slachtoffers van Auschwitz-Birkenau hebben de jongeren, die deel uitmaken van Youth for Peace, de internationale jongerenbeweging verbonden aan de Gemeenschap van Sant’Egidio, kransen gelegd als teken van hun inzet tegen elke vorm van racisme en geweld. “Alleen wie het verleden niet kent, is gedoemd het te herhalen. Wij, jongeren van Global Friendship, kennen de verschrikkelijke geschiedenis van Europa op deze plek, en willen iedere dag bewerkers van vrede, peacemakers, zijn.”

Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben de jongeren van Youth for Peace herdacht hoe de volkeren van Europa na deze immense tragedie nederig en moedig zijn opgestaan om te bouwen aan het Europa van vandaag: een continent van vrede, waar de weg van de dialoog en respect voor iedereen centraal staat.

De Europese jongeren hebben ook hun zorgen geuit over de opleving van antisemitische en racistische vooroordelen, de verspreiding van onverdraagzaamheid en de groei van nationalistische, xenofobe en fascistische bewegingen. Ze voelen zich verantwoordelijk om te antwoorden op het kwaad en de logica van de muren en te bouwen aan een alternatief voor de onverschilligheid en de angst.

Bron en foto: Sant’Egidio


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.