Geplaatst op 8 november 2018

Je zal maar uitverkoren zijn

Wie waren de uitvinders van fundamentele mensenrechten, maar ook van de spijkerbroek, het condoom en de oer-Hollandse rookworst? Wie schreven toonaangevende literaire bestsellers, ontwikkelden Google, WhatsApp en Facebook? En wie staan aan de basis van het monotheïsme en de psychotherapie? Het zijn de Joden die deze opmerkelijke bijdragen aan onze moderne samenleving hebben geleverd.

De bijdrage van de Joden op het gebied van techniek, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten en entertainment is uitzonderlijk omdat zij minder dan 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. Tegelijkertijd zorgt aandacht voor deze bijzondere rol voor enig ongemak, de keerzijde van het Joodse succes bestaat immers uit een langgerekte geschiedenis van antisemitisme.

De tv-serie ‘Je zal maar uitverkoren zijn’ (eerste aflevering a.s. zondag 11 november 15.15 uur op NPO 2) schetst de betekenis van de Joden op de meest uiteenlopende terreinen. Van de wetenschap tot de showbusiness en van de mensenrechten tot de popmuziek. Van Albert Einstein, Saul Bellow en de Bijenkorf tot Golda Meïr, KISS, Serge Gainsbourg, Bob Scholte, Henri Kissinger en dr. Ruth.

Met medewerking van o.a.: Bernard-Henri Lévy (Franse filosoof en schrijver), Jane Eisner (hoofdredacteur the Forward, New York), Liesbeth Zegveld, Govert Schilling, Leo Blokhuis, Karin Bloemen, Claudia de Breij en Boris Dittrich.

Aflevering 1 Een draagbare identiteit
Aflevering 2 De schoonheid van imperfectie
Aflevering 3 De keuze tussen goed en kwaad
Aflevering 4 De kracht van de buitenstaander
Aflevering 5 De betekenis van macht en onmacht
Aflevering 6 De wereld verbeteren

Bron: EO


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.